torstai 24. tammikuuta 2013

Laskettelu harrastus

                                                                 Harrastukseni laskettelu

Olen harrastanut freestyle laskettelua noin neljä vuotta. Aloitin laskettelun kun yksi kavereistani harrasti sitä, ja pyysi minua lähtemään mäkeen, sitten muutaman kerran laskin lainatuilla kamppeilla, kunnes vihdoin ostin omat sukset, monot, kypärän, lasit ja muut vaatteet. Siitä lähtien olen aktiivisesti käynyt laskemassa. Pidän laskettelusta kovasti ja pidän siitä jännityksestä että onnistuuko seuraava temppu, vai ei. Muiden mielestä laskettelu saattaa olla tylsää ja monet voivat miettiä, että "Miksi joku haluaa laskea kepit jalassa mäkeä?"
Laskettelussa kehittyy reaktiokyky.

Yleensä käyn Myllymäessä, joka sijaitsee Joutsenossa ja sinne on kotoa matkaa n. 20km, jonka kuljen yleensä äidin tai isän kyydissä. Olen käynyt myös monissa muissa laskettelukeskuksissa kuten, Ruka, Laajavuori, Tahko, Kasurila, Vuokatti ja Huhtiniemessä joka sijaitsee myös Lappeenrannassa. Rukalla olen käynyt ainakin seitsämän kertaa.

Freestyle laskettelu eli 'Newschool' on yksi kasvavimmista laskettelun osa-alueista. Jo nuoret, alkavat tekemään temppuja ja reilaamaan. Muutaman viimeisen vuoden aikana newschool on kasvanut todella paljon. Suosituimmat kilpailut ovat Dew tour ja X-games, jossa kilpailu muotoina ovat slopestyle, paippi ja big air. Slopestylessa on linjassa 2-3 reiliä ja yleensä 3 hyppyriä. Paipissa lasketaan isoa lumikourua jonka reunoilta hypätään temppuja. Big airissa on yksi suuri hyppyri ja se joka tekee parhaimman, hienoimman ja tyylikkäimmän tempun saa suurimmat pisteet ja voittaa. Kilpailijoita tulee ympäri maailmaa, mutta parhaimmat löytyy tällä hetkellä USA:sta ja Ruotsista. Myös suomesta tulee kovatasoisia kilpailijoita.

Newschoolissa voi helposti tulla loukkaantumisia, sillä siinä vedetään korkealla ilmassa ja pieninkin virhe voi koitua kohtaloksi, esim kaatuu ja murtaa jonkun luun.
Jokainen laskettelija vie lajia eteenpäin. Parhaat laskijat inspiroivat muita, kokemattomampia laskijoita tekemään uutta ja uskaltamaan.  Aina kun oppii uuden tempun, kehittyy.

Suomessa laskettelua voi harrastaa vain talvisin, mutta muualla maailmassa voi jopa kesällä laskea tykkilumella tai ihan luonnon lumella. Laskettelutemppuja voi harjoitella myös trampoliinilla. Suomessa freestyleseurat järjestävät toimintaa kesälläkin, kuten fysiikka harjoituksia. Nettisivusto www.skisport.fi on tehnyt luettelon kaikista freetyle seuroista, freestyleseuroja on mm. Avalanche ski club, freestyleseura moebius, hyvinkään slalomseura, Jyväskylän freestyle, kiimingin urheilijat, KuOsi freestyle, lahden hiihtoseura, levi ski club, mountain club ounasvaara, mylläri snow club, taivalkosken kuohu freestyle  ja kookos newschool. Lähde : http://www.skisport.fi/freestyle/seurat/freestyleseurat/

Newschool tyyli tarkoittaa laskettelu tapaa, jossa mennään reileistä ja hyppyreistä. Reilit ovat rautaisia, muovisia tai jopa puisia putkia tai jotain muita jonka päällä voi liusua suksilla sivuttain. Hyppyreihin otetaan kova vauhti ja ilmassa pyöritään asteita (180, 360, 540 jne )  ja suksista otetaan kiinni jollain tapaa. Newschool laji on alkanut kehittyä 2000-luvulla. Freestyle laskettelussa käytetään yleensä twintip suksia, joissa molemmat päät (nose ja tail eli suksen etu- ja takaosa) ovat 'käyrät' joka mahdollistaa suksilla molempiin suuntiin laskemisen. Http://www.matkailu-opas.com/new-school-laskettelu.html sivun mukaan freestyle laskettelu, jossa käytetään kaksisuuntaisia suksia, on vastine lumilautailulle.




4 kommenttia:

  1. Kerrot hyvin esseessäsi omista kokemuksistasi. Voisit kertoa hieman enemmän omia kokemuksiasi. Teksti vaikutta ainakin esseeltä.

    VastaaPoista
  2. Essee on hyvin kirjoitettu ja kerrot asiastasi selkeästi. Teksti voisi olla hieman pidempi. Kyllä on.

    VastaaPoista
  3. Lähdeviitteet tekstin sekaan aina, kun käytät lähdettä. Minulle pitää olla täysin selvää, missä kohtaa olet ottanut tietoja jostain muualta kuin omasta päästäsi. Viite lopussa ei siis riitä.

    VastaaPoista
  4. -Viittaus on nyt parempaa, joskin vielä hieman kömpelöä
    -Melko sopivassa suhteessa omia kokemuksia ja tietoa. Lähteitä saisi kuitenkin käyttää enemmän
    -Virheitä on melko paljon

    VastaaPoista